Als dit fragment van een wandcatalogus niet gebruikt was als omslag voor andere archiefstukken, dan was het gewoon weggegooid. Eeuwig zonde toch.
Overleven als verstekeling
Wat doe je met een verlopen catalogus? Die gooi je natuurlijk weg. Maar wat als die catalogus van perkament is en dat materiaal er nog prima uitziet. Rond 1500 stond een boekbinder voor die vraag. Hij besloot de niet meer gebruikte perkamenten wandcatalogus op maat te snijden en te gebruiken als omslag voor een ander archiefstuk. En zo doorstond een gedeelte van de wandcatalogus de eeuwen. Het kwam terecht in de Goudse Librije en is nog steeds het trotse bezit van het Streekarchief Midden-Holland (Gouda, SAMH, Librije, 1424. 29, [olim 0200. 202]).
Op het fragment, dat toch nog 27 bij 21 cm groot is, staan titels van boeken, verdeeld in drie kolommen onder verschillende rubrieken. Alleen de titels in de middelste kolom zijn geheel leesbaar. Op verzoek van Gouda op Schrift hebben masterstudenten van de UvA de Latijnse boektitels op de catalogus zoveel mogelijk getranscribeerd en zijn zij nagegaan om welke boeken het gaat. Bij hun beschrijving hebben ze veel aandacht besteed aan het uiterlijk van de wandcatalogus, maar ook aan de omgeving waarin dit soort catalogus werd gebruikt.
Op maandag 11 mei 2015 presenteerden we een boek met het onderzoek van de studenten. Bij het dunne maar mooie boek zit een losse wandcatalogus met coördinaten. Zo kun je via de coördinaten in de tekst gemakkelijk de plaatsen op de wandcatalogus terugvinden die op dat moment worden besproken.
Een middeleeuwse wandcatalogus (formaat A4, staand, met bijlage)
Te koop voor € 5,50 bij
Tegelijk met dit boek gaven we ook uit het boek Sporen van Clara van Assisi in Gouda
Hieronder de buitenkant van het boek en de inhoudsopgave.