Kaarten

kaart beschrEr zijn veel mooie kaarten gemaakt van het oude Gouda. Verschillende kaarten laten gebouwen op een andere manier zien. Afhankelijk van de periode wisselen de gebouwen soms. Het kan ook zijn dat een gebouw in de loop van de tijd een andere functie krijgt. Op den duur zullen we de volledige teksten van deze stadsgeschiedenissen publiceren.

Voorbeeld van een pop up op de gebouwenkaart

Interactieve kaarten

Klik een gebouw op onze kaarten aan om te lezen wat de naam of functie van het gebouw in die tijd was. Zie het voorbeeld aan de linkerkant.

Als er ook kan worden doorgeklikt is er 17e-eeuwse informatie over dat gebouw. Het gaat dan om teksten afkomstig uit door Gouda op Schrift getranscribeerde en vertaalde stadsbeschrijvingen van Adriaen Vereyck, Paulus Doncker, Franco de Vrije, Theodoor van Abbesteech en anderen. Zie het voorbeeld aan de rechterkant.

kloosterkaart_JvD-400

Bijkaartje bij de stadsplattegrond die Jacob van Deventer in 1562 van Gouda maakte. Dit kaartje wordt in Gouda ook wel 'kloosterkaartje' genoemd.

Braun_en_Hogenberg_1585-400

Kaart van de stad Gouda binnen de singels in 1585, uit de stedenatlas Civitates orbis terrarum (deel 4) van Georg Braun en Frans Hogenberg.

Blaeu_1650-400

Een plattegrond van de stad Gouda, gedrukt door Joan Blaeu, circa 1650, uit de atlas Toonneel der Steden van de Vereenighde Nederlanden.

kaart_1847-400

Op deze stadsplattegrond van Gouda binnen de singels, uit 1847, staan fraaie waarheidsgetrouwe afbeeldingen van de openbare gebouwen.