Varia
Ook de onderstaande bronnen zijn met Gouda verbonden. Ze kunnen niet worden ondergebracht in één van de andere categorieën, daarom hebben we ze hier bij elkaar gezet.
Een enkel handschrift is nog in bewerking, zoals Memorabilia quedam en Sceperus Geschenck. De overige handschriften zijn getranscribeerd en hertaald cq vertaald.
De Wandcatalogus is al in druk uitgegeven, de internetversie van het onderzoek moet nog worden gecorrigeerd en zal dan ook hier kunnen worden ingezien.
Van de Almanak is alleen het deel dat met Gouda te maken heeft onder handen genomen. Van het Wapenboek zijn alleen de wapens en de index gepubliceerd.
Neem eens een kijkje achter de venstertjes. Het zijn stuk voor stuk juweeltjes die een nadere bestudering zeker waard zijn.

Lantsloet en Sandrijn
Lantsloet, de vorst van Denemarken, is verliefd op de mooie Sandrijn. Maar omdat zij van lage adel is, vindt Lantsloets moeder haar niet goed genoeg voor haar zoon.

Wandcatalogus
Als dit fragment van een wandcatalogus niet gebruikt was als omslag voor andere archiefstukken, dan was het gewoon weggegooid. Eeuwig zonde toch.

Pelgrimsreis Bockenbergh
In 1565-1566 maakte de Gouwenaar Jacob Dircksz Bockenbergh en zijn broer een pelgrimsreis naar Jeruzalem. Hij schreef er een boeiend reisverslag over.

Memorabilia quedam
Aantekeningen van mr. Johannes Jacobsz. Rosendael, burgemeester van Gouda, betreffende o.a. Latijnse auteurs, Romeinse en Italiaanse geschiedenis, staatsinrichting en cultuur, kerkgeschiedenis, Romeins recht, enz.

Kerkrekening Sint-Jan
Archief van de Rooms-Katholieke parochie St. Jan de Doper (Sint-Janskerk) te Gouda vóór de reformatie, 1315-1573. Archief van de kerkmeesters (kerkfabriek)

Gouds Vredesplan
Vertegenwoordigers van het Goudse stadsbestuur dienden op 30 maart 1588 een door Gouda opgesteld vredesplan in bij de Staten-Generaal in Den Haag.

Rederijkersordonnantie
Op het blazoen van de Goudsbloem staat de volgende tekst: Verheven retorica door wysheit triompheert, beneyn haer Catrine en naerstigheit floreert.

Rederijkersteksten
Wouter Verhee heeft rond 1609 een handschrift geschreven met verschillende rederijkersteksten, zoals tafelspelen, refreinen, rondelen en liedjes.

Tuchthuys
In 1612 was de feestelijke opening van het nieuwe tuchthuis te Gouda. Voor die gelegenheid werd een toneelstuk geschreven en opgevoerd.

Sceperus Geschenck
Geschenk op de zogenoemde Sint Nicolaasavond aan alle ingezetenen van Gouda, die Gods woord en waarheid en tevens hun zaligheid liefhebben.

Pannekoeck
Dit pamflet uit 1664 maakt deel uit van een zeer heftige polemiek over het ware geloof die in Gouda woedde in de tweede helft van de 17e eeuw.

Glazenboekje
Het glazenboekje heeft als titel Uytlegginge Van de Kostelijke en Konstige Glasen Binnen de voortreffelyke en Wijtvermaerde St. Jans-kerk.

Brief aan Van Strijen
De bewoners van het pand Oosthaven 56, een monumentaal pand uit het midden van de 18e eeuw, dat zich uitstrekt tussen de Oosthaven en de Spieringstraat, hebben via boekwinkeltjes een brief te pakken gekregen.

Almanak
In de Haagse Almanak uit 1788 staat een verslag over de aanhouding van prinses Wilhelmina bij Goejanverwellesluis in 1787.

Wapenboek
In het wapenboek uit 1825 zijn 'Wapens van de Heeren Raden in de Vroedschap der Stad Gouda sedert 1618 tot 1795' verzameld.