Varia

Ook de onderstaande bronnen zijn met Gouda verbonden. Ze kunnen niet worden ondergebracht in één van de andere categorieën, daarom hebben we ze hier bij elkaar gezet.

De Wandcatalogus is al in druk uitgegeven, de internetversie van het onderzoek moet nog worden gecorrigeerd en zal dan ook hier kunnen worden ingezien.

Enkele handschriften zijn nog in bewerking, zoals Pelgerimsche Reijse en Sceperus Geschenck. De overige handschriften, behalve het Wapenboek, zijn gereed en de transcriptie en hertaling zijn gepubliceerd op deze website. Van de Almanak is alleen het deel dat met Gouda te maken heeft onder handen genomen.

Neem eens een kijkje achter de venstertjes. Het zijn stuk voor stuk juweeltjes die een nadere bestudering zeker waard zijn.

0200_202_D

Wandcatalogus

Als dit fragment van een wandcatalogus niet gebruikt was als omslag voor andere archiefstukken, dan was het gewoon weggegooid. Eeuwig zonde toch.

bockenbergh_D

Pelgrimsreis

In 1565-1566 maakte de Gouwenaar Jacob Dircksz Bockenbergh een pelgrimsreis naar Jeruzalem. Hij schreef er een boeiend reisverslag over.

525_A_10_0_2r_D

Sceperus Geschenck

Geschenk op de zogenoemde Sint Nicolaasavond aan alle ingezetenen van Gouda, die Gods woord en waarheid en tevens hun zaligheid liefhebben.