Boekproductie
In de Middeleeuwen, toen boeken nog met de hand werden gemaakt en geschreven, was Gouda al een centrum van boekproductie. Van een aantal kloosters weten we dat er boeken werden gemaakt. De kloosters en de kerk hadden belangrijke bibliotheken.
Nadat rond 1450 Johannes Gutenberg in Mainz de techniek van het boekdrukken met losse letterstaafjes uitvond, verspreidde de uitvinding zich razendsnel over Europa. De verspreiding ging vanuit Duitsland eerst naar het zuiden (Italië) en vandaar naar Frankrijk en de Nederlanden. De eerste bekendere drukkerijen in de Nederlanden komen in de zeventiger jaren van de 15e eeuw van de grond. Van belang zijn vooral Leuven (met een universiteit) en Utrecht (met de Domschool).
Vroegste vermelding
De vroegste vermelding van een boek dat een verband heeft met Gouda, komt uit de 13e eeuw. Het betreft een vermelding door Jacob van Maerlant.
Vroeg literair leven
Halverwege de 14e eeuw is er al literair leven in Gouda rond het hof van de graven van Blois. Dat blijkt uit grafelijke rekeningen over de periode 1358-1363.
Eerste bibliotheken
Er zijn boedelbeschrijvingen, veiling- en bibliotheekcatalogi van Goudse boekerijen overgeleverd. In de toekomst zetten we een aantal catalogi op deze site.
Vroege boekproductie
Al in de Middeleeuwen was Gouda een centrum van boekproductie. In een aantal mannen- en vrouwenkloosters werden boeken gekopieerd en geschreven.
Incunabeldrukkers
Gouda is een van de eerste steden in de Noordelijke Nederlanden waar men boeken ging drukken. In 1477 begon Gheraert Leeu daar.
Latere drukkers
Tot op heden worden in Gouda mooie boeken gedrukt. Drukkerswerkplaats Gouda brengt onder de naam ‘Sub Signo Leonis’ exclusief literair werk uit.