drukkersmerk
Het drukkersmerk van Leeu

Gheraert Leeu is vermoedelijk rond 1450 geboren. Van zijn eerste 25 jaar weten wij weinig. Bekend is dat zijn vader Gherrit heet en zijn oudere broer Claes.

Gheraert’s naam duikt op in 1477 als hij in Gouda zijn drukkerij begint op Markt 68 te Gouda. Hij drukt daar boeken, vaak grote werken, van een voor die tijd opmerkelijk goede kwaliteit. De moderne techniek van boekdrukken bestaat dan een kwart eeuw. In zeven jaar bouwt Leeu in Gouda een vruchtbaar drukkersbedrijf op met een netwerk aan contacten met andere drukkers. Zijn ambities kan Leeu echter in Gouda op een gegeven moment niet meer kwijt. In 1484 verhuist hij daarom naar Antwerpen, maar hij vergeet Gouda niet. Zo heeft hij in 1489 een ontmoeting met de jongere Erasmus, met wie hij naar de Haastrechtse brug wandelt, onderwijl een gezellig gesprek voerend. Ook blijft Gheraert contact houden met zijn nog in Gouda wonende broer Claes. In 1492 komt er op ongelukkige wijze een eind aan Leeu’s leven. Tijdens een ruzie met zijn lettersnijder steekt deze hem neer. Een paar dagen later overlijdt Leeu aan zijn verwondingen.

Lees onderstaand artikel van Jan Willem Klein De leeuw van Gouda: Nieuwe feiten en nieuwe mogelijkheden met betrekking tot Gerard Leeu; De Schatkamer: regionaal historisch tijdschrift, St. Vrienden van Archief en Librije te Gouda, 17 (2003) 25-33; ill.

De Leeuw van Gouda