Gheraert Leeu
Gheraert Leeu is van groot belang voor de boekgeschiedenis. Als Leeu in Gouda de deuren van zijn drukkerij opent, bestaat de moderne techniek van boekdrukken een kwart eeuw. Mogelijk inspireerde de beroemde Engelse wolhandelaar, diplomaat en boekdrukker William Caxton Leeu om een boekdrukkerij te beginnen. In 1475 is Caxton in Gouda als vertegenwoordiger van de Engelse koning bij onderhandelingen op het kasteel.
De Goudse boekdrukker Gheraert Leeu introduceert belangrijke vernieuwingen in het drukproces. Daarmee legt hij de basis voor Gouda als drukkersstad.
Leeu is de eerste die Nederlandstalige werken drukt voor niet-geleerd burgerpubliek. Niet alleen in zijn devote literatuur, maar ook in de presentatie van zijn drukwerk is Leeu vernieuwend. Zo importeert hij lettertypes uit Italië en is hij de eerste die op vernuftige wijze afbeeldingen in de tekst integreert. Ook introduceert Leeu de titelpagina. Zijn vindingrijke druktechniek krijgt in heel Europa navolging.
Leven van Leeu
Gheraert Leeu is vermoedelijk rond 1450 geboren. Van zijn eerste 25 jaar weten wij weinig. Bekend is dat zijn vader Gherrit heet en zijn oudere broer Claes.
Belang van Leeu
Gheraert Leeu is van groot belang voor de boekgeschiedenis. Opmerkelijk is dat Leeu veel Nederlandstalige werken drukt voor een niet-geleerd burgerpubliek.
Boeken van Leeu
Hier staat een wat uitgebreidere beschrijving van een aantal boeken die door Leeu zijn gedrukt in de periode dat zijn bedrijf in Gouda gevestigd was.