0190_7576 1

In 1567 schreef de Italiaanse koopman, humanist en historicus Lodovico Guicciardini als eerste buitenlander over de Lage Landen en over Gouda.

Lodovico Guicciardini is geboren in Florence op 19 augustus 1521. Hij reisde veel door Europa en bezocht zo diverse landen en steden. Daarover schreef hij in diverse publicaties. In 1541 vestigde hij zich in Antwerpen, waar hij op 22 maart 1589 stierf.

Hij was een neef van de beroemde politicus en historicus schrijver Francesco Guicciardini (1483-1540).

Het bekendste boek van Lodovico Guicciardini is zijn beschrijving van Nederland en België uit 1567, Descrittione di tutti i Paesi Bassi, altrimenti detti Germania inferiore. Dit boek werd rijk geïllustreerd met kaarten van de streken en steden in de Lage Landen. Zijn werk werd vertaald in meerdere talen en was in de 16e en 17e eeuw zeer populair. In 1612 verscheen de Nederlandse vertaling en een jaar later volgde de Latijnse versie.

De Nederlandse druk ligt in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. De Italiaanse en de Latijnse druk bevinden zich in het Streekarchief Midden-Holland (Gouda, SAMH, Librije, 0190. 7576, [olim 540 B 3]) resp. (Gouda, SAMH, Librije, 0190. 7577, [olim 540 B 4]).

 
 
 
 
 
 
 

De Italiaanse tekst van Lodovico Guicciardini over Gouda

0190 7576 Gouda

GOVDE.

GOvde è posta in sul fiume Isel, alla bocca del riuo Gouue, donde ella
prende il nome; è distantE da Leiden quattro leghe, è buona, ricca,
& popolosa terra, la quale ha hauuti nelle lettere diuersi huomini chiari, co-
me Henrico & Giouanni nominati tra li illustri del Tritemio, Guglielmo Her
manno & Cornelio Aurelio, amendue historici & Poeti, Hermanno Gauda-
no Teologo, & Iacopo medesimamente Poeta di nome. Fu edificata questa
terra secondo, che io truouo scritto, l’anno MCCLXXII.

GOUDA.

Gouda is gelegen aan de rivier de IJssel, aan de monding van het stroompje de Gouwe waaraan het zijn naam ontleent. Het ligt op vier mijl van Leiden. De streek is aangenaam, welvarend en dichtbevolkt, en heeft in de letteren verschillende beroemde mannen voortgebracht, zoals Hendrik en Johannes die genoemd worden als beroemdheden door Trithemius, Willem Herman en Cornelius Aurelius, beiden historicus en dichter, Herman van Gouda, de theoloog, en Jacob, evenzo een dichter van naam. Volgens hetgeen ik geschreven vind, werd deze stad gesticht in het jaar 1272.