Margarethaklooster

margaretha krtBenHHet eerste klooster van Gouda ontstond in 1386. In dat jaar stichtte de weduwe Machteld Cosijns een klooster in haar huis in de Spieringstraat. Ze werd de eerste priorin. Na een tiental jaren werd de derde leefregel van Sint-Franciscus aangenomen. In 1412 gingen de vrouwen in de Spieringstraat leven volgens de regel van Augustinus. Ze werden reguliere kanunnikessen.

In de 15e en begin 16e eeuw was het Margarethaklooster één van de meest welvarende kloosters van Gouda. In 1572 keerde het tij en werd het klooster geplunderd en in brand gestoken.

Koen Goudriaan over het Margarethaklooster

0091_95_01r_D

De Kroniek van het Margarethaklooster staat in hetzelfde handschrift (fol. I-VI, VII, VIIv[onderaan]), waarin ook het Cartularium te vinden is.

0091_95_12r_D

In hetzelfde handschrift wordt de Kroniek gevolgd door het Cartularium (vanaf fol. VIIv[bovenaan]) met daarin onder meer de privileges en financiën.

2316_D_1_D

Handschrift 159 van de Goudse Librijecollectie is bij paleografen en boekhistorici beter bekend als het 'Handschrift van de zeven zusters'.

2316_D_1_238v_D

Achterin het 'Handschrift van de zeven zusters' staat een boekenlijst van het Margarethaklooster, maar bijna alle boeken zijn doorgestreept.