Margarethaklooster

images/GOS/gebouwen/margaretha-krtBenH.jpg

Het eerste klooster van Gouda ontstond in 1386. In dat jaar stichtte de weduwe Machteld Cosijns een klooster in haar huis in de Spieringstraat. Ze werd de eerste priorin. Na een tiental jaren werd de derde leefregel van Sint-Franciscus aangenomen. In 1412 gingen de vrouwen in de Spieringstraat leven volgens de regel van Augustinus. Ze werden reguliere kanunnikessen.

In de 15e en begin 16e eeuw was het Margarethaklooster één van de meest welvarende kloosters van Gouda. In 1572 keerde het tij en werd het klooster geplunderd en in brand gestoken.

Koen Goudriaan over het Margarethaklooster

M-kroniek-1r-400

Kroniek Margarethaklooster

De Kroniek van het Margarethaklooster staat in hetzelfde handschrift (f. I-VI, VII, VIIv[onderaan]), waarin ook het Cartularium te vinden is.

M-7zusters-400

De zeven zusters

In de SAMH Librijecollectie ligt het handschrift dat bij paleografen en boekhistorici bekend staat als het 'Handschrift van de zeven zusters'.

M-cart-12r-400

Cartularium Margarethaklooster

In hetzelfde handschrift wordt de Kroniek gevolgd door het Cartularium (vanaf f. VIIv[bovenaan]) met daarin onder meer de privileges en financiën.

M-lijst-400

Latijnse boekenlijst

Achterin het 'Handschrift van de zeven zusters' staat een boekenlijst van het Margarethaklooster, maar bijna alle boeken zijn doorgestreept.