Artikel Piet Dingemans in Erfgoud 2016
Artikel Piet Dingemans in Erfgoud 2016

In Erfgoud 2014 verscheen het artikel 'Met de trekschuit naar Amsterdam' van twee vrijwilligers van Gouda op Schrift (GOS), Mieke Stolwijk en Marc Couwenbergh, over de metingen die GOS in oude bronnen vond. Daarin werd de geplande route beschreven voor de nog steeds bestaande trekvaart van Gouda naar Amsterdam, het huidige Aarkanaal. 

In Erfgoud 2015 schreef GOS-vrijwilliger Ineke de Groot het artikel 'Stadhuis verfraaid met tapijt van topkwaliteit uit eigen stad' naar aanleiding van de aankoop door de stad van een wandtapijt ter gelegenheid van het bezoek van de Engelse koningin in 1642. Dit wandtapijt is te bewonderen in de trouwzaal van het stadhuis op de Markt. De inspiratie voor dit artikel kwam uit de stadsgeschiedenis van Paulus Doncker (17e eeuw).

Ook in Erfgoud 2016 is weer een artikel opgenomen van een vrijwilliger van GOS. Piet Dingemans schreef 'Een symbolische Goudse geschiedenis'. Opnieuw ligt de oorsprong van het artikel in het manuscript van Paulus Doncker. Dat is één van de stadsgeschiedenissen die Gouda op Schrift transcribeert en hertaalt naar modern Nederlands, zodat binnenkort iedereen de inhoud van de manuscripten kan lezen. Piet werd gegrepen door het verhaal van de ketter Faas Dirxe en de inquisiteur Jodocus Bourgois. Het is een merkwaardig verhaal over twee mannen die ieder aan een andere kant stonden van het politieke en religieuze spectrum in 1570. Het lot liet ze uiteindelijk in één graf belanden. Lees in de nieuwe Erfgoud hoe dat ging en wie van de twee uiteindelijk het onderspit moest delven?