Stadsbeschrijving Adriaen Vereyck
39r/39v
..........
Op 3 november 1581 is de kerk van Sint-Barbara op de hoek van de Keizerstraat en de bijbehorende grond verkocht. De koper mag vrij en ten eeuwigen dage over alles beschikken zoals het recht van overpad, met uitzondering van de toren en een stuk grond aan de oostkant van de toren en dat even breed is als de toren. De stad blijft in het bezit van de toren en het stuk grond dat het beklimmen van de toren gemakkelijk maakt. Een en ander heeft mr. Albert Eymberts Cloeck gekocht voor 164 gulden. Borg stonden Claas Thomasz en Willem Harmensz Feel, kuiper.
Stadsbeschrijving Paulus Doncker
Bijlage 3v - aantekening/tekst van Theodoor van Abbesteech
Op 3 november 1581 is de Sint-Barbarakerk plus de grond ervan, gelegen op de hoek van de Keizerstraat, geheel en voor altijd verkocht, met een vrij recht op doorgang en alles wat daarbij behoort; uitgezonderd de toren, met zoveel ruimte aan de oostkant als de toren aan de onder- en bovenkant breed is. Die ruimte wil de stad zelf behouden om op een behoorlijke wijze op en neer te kunnen klimmen. Koper is meester Albrecht Eijmertse Cloeck, voor de som van 164 gulden.
Borgen: Claas Thomasse en Willem Hermanse Feel, kuiper.
Stadsbeschrijving Franco de Vrije
62
Torens
De torens van deze stad, zowel kleine als grote, zijn de navolgende:
..........
5 De toren van de Sint-Barbarakerk
..........
De voornaamste torens zijn die van Sint-Jan, Sint-Joost, Onze-Lieve-Vrouwe en Sint-Barbara.
93
Kerken
Er waren zeven van deze kapellen:
1. Noodgodskapel, 2. Sint-Barbarakapel, 3. Sint-Jacobskapel, 4. Sint-Remigiuskapel, 5. Onze-Lieve-Vrouwe-kapel, 6. Jeruzalemkapel, 7. Sint-Antoniuskapel.
97
Kerken
..........
4. De Sint-Barbarakapel, vernoemd naar Sint-Barbara van wie de naamdag op 4 december valt, was gelegen aan de Kuiperstraat, ofwel de Simon en Judeastraat op de hoek van de Keizerstraat.
Zij werd (behalve de toren met zijn opgang die onder toezicht stond van de stad en die haar nog steeds toebehoort) verkocht in 1581 aan meester Albert Kloek voor 164 gulden. Nog lange tijd erna is zij daar blijven staan en is zij voor ander gebruik aangewend tot het jaar [rond 1690] toen ze, geheel en al bouwvallig geworden, is afgebroken en er huizen op haar plaats zijn gebouwd. De toren die vierkant is, is nog blijven staan.
Aantekeningen van Van Abbesteech
66v/67r
..........
Op 3 november 1581 is verkocht de Sint-Barbarakerk, die staat op de hoek van de Keizerstraat, met de grond erbij. Er blijft voor altijd een recht van overpad. De koper mag over alles beschikken met uitzondering van de toren met zoveel ruimte aan de oostkant als de toren en het vooruitstekende gedeelte breed zijn. De stad behoudt en reserveert de toren van boven tot onder om gemakkelijk op en af te kunnen klimmen. De koper is mr. Albert Eymberts Cloek voor de somma van 164 gulden. Borgen zijn Claas Thomasz en Willem Harmansz Feel, kuiper.