Voorheen Sint-Agnietenklooster
Stadsbeschrijving Adriaen Vereijck
43r
..........
Ook zijn nog acht percelen verkocht aan het eind van de bovenvermelde drie, op het terrein van het Agnietenklooster. Elk van de percelen is aan de straatkant ongeveer 16 roedevoeten breed en aan de achterkant ongeveer 15½ roedevoet. Het achterste perceel, liggende bij de brug, is ongeveer 20 roedevoeten breed, en het strekt zich uit vanaf de straat tot aan de stedelijke watergang. De percelen zijn verkocht op voorwaarde dat er op ieder perceel een vierkant pand wordt gebouwd.
Stadsbeschrijving Paulus Doncker
Bijlage 5r - aantekening/tekst van Theodoor van Abbesteech
Ook zijn er acht erven verkocht die achter de drie voorgaande erven tegenover het Agnietenconvent liggen. De zeven erven aan de straat gelegen, zijn aan de voorkant ieder ongeveer 16 en aan de achterkant ongeveer 14½ roedevoeten breed.
Het achterste erf dat aan de brug gelegen is, is ongeveer 20 roedevoeten lang, gemeten vanaf de straat tot aan de stadswatergang. Voorwaarde bij de koop is dat op ieder erf een vierkant zal worden getimmerd.
Stadsbeschrijving Franco de Vrije
49
Bruggen
De stad heeft vanwege zijn vele grachten en afwateringskanalen, die de stad doormidden snijden, een groot aantal bruggen, zowel van steen als van hout. Hiervan zijn de voornaamste bekend onder de volgende namen:
Sint-Agnietenbrug, bij de Lomberd
109
Kloosters
10. Het Sint-Agnietenklooster en de -kapel, gelegen in de Sint-Teunisstraat aan de Agnietenbrug, strekte zich uit langs het Agnietenwater, vanaf de straat tot achter de wetering van de Vogelenzang toe. Het klooster ontleende zijn naam aan haar beschermheilige Sint-Agnes van wie jaarlijks de naamdag gevierd wordt op 21 januari. Sint-Agnes was een roomse vrouw die weigerde te trouwen met Symphronius, de zoon van de schout van Rome, die een heiden was. Hij heeft haar uit wraakzucht aangeklaagd bij de keizers Diocletianus en Maximinianus. Op basis van de aanklacht dat zij christelijk was, werd zij overgeleverd aan de wellustige vervolgingen door haar aanklager. Deze werd door bliksemvuur gedood toen hij geweld tegen haar gebruikte om zijn lusten te kunnen botvieren. Hij werd echter tot leven gewekt door de gebeden van Sint-Agnes, waarna hij zich via haar tot de christelijke godsdienst bekeerde en als martelaar leed onder bovengenoemde keizers in de tiende vervolging. Hierdoor werd zij als beschermheilige van de maagden vereerd onder de erenamen maagd en martelares en zij werd als een voorbeeld van kuisheid en zuiverheid afgebeeld met een lam aan haar zijde als teken van onbevlekte zuiverheid.
Dit omvangrijke gebouw dat tot nu toe voor het grootste deel bewaard is gebleven, is tegenwoordig in gebruik als de Lombard of Stadsbank van Lening, voorheen gevestigd in de Spieringstraat in een huis dat nog steeds de naam 'Oude Lombert' draagt. Van daar schijnt het in 1654 te zijn overgebracht naar deze plaats, volgens het opschrift bij de ingang of poort.
Aantekeningen van Van Abbesteech
69r
..........
Ook zijn 8 percelen verkocht aan het eind van de 3 vorige percelen tegenover het Agnietenconvent. 7 percelen vooraan de straat gelegen met een breedte van 16 voet en achter ongeveer 14½ voet en het achterste gelegen aan de brug ongeveer 20 voet.