Varia

Ook de onderstaande bronnen zijn met Gouda verbonden. Ze kunnen niet worden ondergebracht in één van de andere categorieën, daarom hebben we ze hier bij elkaar gezet.

De meeste zijn nog in bewerking, maar er wordt hard gewerkt ze allemaal te transcriberen en te hertalen. Aan de Pelgerimsche Reijse van J.D. Bockenberg moeten we nog beginnen, maar de wandcatalogus is al in druk uitgegeven. De internetversie van het onderzoek naar de Wandcatalogus moet nog worden gecorrigeerd en zal dan ook hier kunnen worden ingezien. Neem eens een kijkje achter de venstertjes. Het zijn stuk voor stuk juweeltjes die een nadere bestudering zeker waard zijn.

Bij een aantal titels is al een bladerboek geplaatst.

wandcat-400

Wandcatalogus

Als dit fragment van een wandcatalogus niet gebruikt was als omslag voor andere archiefstukken, dan was het gewoon weggegooid. Eeuwig zonde toch.

tuchthuys-04-400

Tucht-huys

In 1612 was de feestelijke opening van het nieuwe tuchthuis te Gouda. Voor die gelegenheid werd een toneelstuk geschreven en opgevoerd.

bockenberg-400

Pelgrimage

In 1565-1566 maakte de Gouwenaar Jacob Dircksz. Bockenberg een pelgrimsreis naar Jeruzalem. Hij schreef er een boeiend reisverslag over.

almanak-400

Almanak

In het Streekarchief M-H ligt een Almanak uit 1788. Daarin staat een verslag over de aanhouding van prinses Wilhelmina bij Goejanverwellesluis in 1787.

Goudsbloem-400

Rederijkers

Op het blazoen van de Goudsbloem staat de volgende tekst: Verheven retorica door wysheit triompheert, beneyn haer Catrine en naerstigheit floreert.

W-022-400

Wapenboek

Blader door het wapenboek uit 1825 waarin 'De Wapens van de Heeren Raden in de Vroedschap der Stad Gouda' van 1618-1795 zijn verzameld.