Kroniek Brigittenklooster

Het Goudse brigittenklooster Mariënsterre werd in 1470 gesticht door Margaretha van York, de echtgenote van Karel de Stoute, en enkele vermogende burgers.

Het klooster lag aan de Koningstraat, de huidige Raam. Het Goudse klooster was een zogeheten dubbelklooster waar mannen en vrouwen woonden. Dat vergt nogal wat aanpassingen ten aanzien van de woonruimten, want beide partijen moeten uiteraard strikt gescheiden leven. Het was het zesde brigittenklooster in Nederland.

De naam van het Goudse klooster was Mariënsterre n.a.v. de sterren in het Goudse wapen. De naam van Maria komt voor in alle brigittenkloosters.

De Kroniek bevat de beschrijving van de stichting en van de eerste levensjaren van het klooster, lopende van 1476 tot 1494. Hierna volgt een overzicht van inkomsten en uitgaven lopende van 1486 tot 1503.

Het handschrift is ondergebracht in het Streekarchief Midden-Holland.
SAMH, Archieven van de kloosters te Gouda (0091), inventarisnummer 183

Hieronder staan alle facsimiles van het handschrift alsmede de transcriptie en vertaling van de kroniek (1r-2r). Door te klikken op een kleine afbeelding wordt het volledige facsimile getoond. Het overzicht van de financiën is in Oudnederlands.

Tags: Latijn Publicatie website