ZotteZaterdag

Zotte Zaterdag en Gouda op Schrift

Op 26 oktober stappen we in Gouda terug in de tijd, naar het jaar 1511, we vieren die dag weer Zotte Zaterdag! De hele dag is het historische centrum gehuld in middeleeuwse sferen, en op tal van locaties zijn er optredens, demonstraties en activiteiten voor jong en oud. Ook bij Gouda op Schrift.

Activiteiten van Gouda op Schrift
Deze zijn te vinden in het Oude Stadhuys op de Markt, in de Sterzaal op de 1e etage. Er zijn activiteiten voor kinderen en volwassenen. U kunt vrij binnenlopen, aanvang 13.00 uur, tot 16.30 uur.
De kinderen mogen proberen met een echte ganzenveer te schrijven en, als dat een beetje lukt, vervolgens hun naam (met gekleurde inkt) op een oorkonde zetten, liefst zo sierlijk mogelijk. Daarna zetten we er een echt lakzegel op om aan te geven dat het een uniek exemplaar is. Op de oorkonde staat een voorgedrukte spreuk (van Erasmus). Er is keuze uit twee spreuken.
De volwassenen kunnen op deze locatie een handgeschreven tekst uit de 17e eeuw omzetten naar een hedendaags handschrift, zoals de medewerkers van Gouda op Schrift (GOS) gewend zijn te doen. Dat omzetten is nog een grote uitdaging en valt lang niet altijd mee maar u wordt waar nodig geassisteerd door ervaren Gossers. Er is keuze uit vijf verschillende handschriften, u werkt hier met potlood. Uiteraard kunnen de volwassenen, zo men wil, ook schrijven met de ganzenveer. Daarvoor liggen er kaarten gereed met een voorgedrukte spreuk, en u werkt met inkt. De spreuk is afkomstig uit Erasmus’ werk Adagia, een boek vol met spreuken en andere zegswijzen.
Verder geven de medewerkers van Gouda op Schrift via een paar informatiepanelen uitleg over welke werken worden getranscribeerd en hertaald en hoe men daarbij te werk gaat.

Gratis toegang
Zotte Zaterdag is een gratis festival. Ook vrijwel alle activiteiten zijn gratis. Het volledige programma en alle bezoekersinformatie vindt u op www.zottezaterdag.nl