Atlas van Blaeu

De Goudse Librije kwam in 1652 in het bezit van een Atlas van de Amsterdamse drukker Joan Blaeu, met daarin ook een uitgebreide beschrijving van Gouda.

2302 B 1 Atlas titelbladDe rijk geïllustreerde atlas was toen net samengesteld. Dit gebeurde vaak in overleg met de koper. Het boek telt 322 bladen en het heeft een breedte van 54 cm en een hoogte van 56 cm. Het is dus een behoorlijk zwaar boekwerk dat de lange titel draagt Toonneel der Steden van de Vereenighde Nederlanden, met hare Beschrijvingen, Uytgegeven By Joan Blaeu.

In de atlas in het Streekarchief Midden-Holland (SAMH, Librijecollectie, signatuur 2302 B 1) is op het titelblad het stempel van de Goudse Librije te zien. Er staan zoals de titel al zegt niet alleen plattegronden en prenten van Nederlandse steden in, maar ook uitgebreide beschrijvingen van de steden.

Blaeu 1650In het Streekarchief Midden-Holland ligt ook een losse mooi ingekleurde plattegrond van Gouda binnen de singels. Ook deze kaart is afkomstig uit een Atlas van Joan Blaeu. Het is één van de beroemdste stadskaarten van Gouda. Waarschijnlijk maakte deze kaart deel uit van een ander exemplaar van Blaeu's atlas, met de zelfde titel, maar deze werd al gedrukt in 1647-1649.

De beschrijving van Gouda, afkomstig uit de Atlas van Blaeu uit 1652 geven we hier als bladerboek weer. Als kaart gebruiken we daarbij echter de reeds genoemde losse stadskaart van Blaeu.

Blaeu's beschrijving van Gouda

Tags: Overig Bladerboek facsimile's