Gerard Leeu

images/GOS/leeu/L-epistel-001r.png

De Goudse boekdrukker Gerard Leeu introduceert belangrijke vernieuwingen in het drukproces. Daarmee legt hij de basis voor Gouda als drukkersstad.

Gerard Leeu is van groot belang voor de boekgeschiedenis. Als Leeu in Gouda de deuren van zijn drukkerij opent, bestaat de moderne techniek van boekdrukken een kwart eeuw. Leeu is de eerste die Nederlandstalige werken drukt voor niet-geleerd burgerpubliek. Niet alleen in zijn devote literatuur, maar ook in de presentatie van zijn drukwerk is Leeu vernieuwend. Zo importeert hij lettertypes uit Italië en is hij de eerste die op vernuftige wijze afbeeldingen in de tekst integreert. Ook introduceert Leeu de titelpagina. Zijn vindingrijke druktechniek krijgt in heel Europa navolging.

L-beeld-GerardLeeu-400

Leven van Leeu

Gerard Leeu werd vermoedelijk rond 1450 geboren. Van zijn eerste 25 jaar weten wij weinig. Bekend is dat zijn vader Gherrit heet en zijn oudere broer Claes.

L-drukkersmerk-reynaart-400

Belang van Leeu

Gerard Leeu is van groot belang voor de boekgeschiedenis. Opmerkelijk is dat Leeu veel Nederlandstalige werken drukt voor een niet-geleerd burgerpubliek.

L-boek-MarcoPolo-400

Boeken van Leeu

Hier staat een wat uitgebreidere beschrijving van een aantal boeken die door Leeu zijn gedrukt in de periode dat zijn bedrijf in Gouda gevestigd was.